2013. január 13., vasárnap

Marokkó folyékony aranya a Madonna Szépségközpontban


Marokkó folyékony aranya



Kényeztesd a bőröd Marokkó folyékony aranyával, a sivatag , mediterrán forró hangulata: 
Argánolaj 

A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat. 
Az olaj előállítása hagyományos módon történik. 
A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel. 
idegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak. 


Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért a világ egyik legdrágább olajai között tartják számon.
A folyékony arany


 Igazi luxuscikknek számító, ritkaság és drágaság, melyet az élelmiszer-, illetve a kozmetikai iparban is előszeretettel használnak. 
Bőrbetegségek gyógyítására is használják.
 Marokkón kívül nagyon nehéz hozzájutni
Bőrfeszesítő hatás már három nap használat után

 Világszerte növekszik a fogyasztói igény a természetes összetevőket tartalmazó termékek iránt.
 A „Marokkó folyékony aranyaként” is ismert argánolaj szenzációs bőrfeszesítő hatását a helyiek már rég  fedezték fel ,
 A berber nők már évszázadok óta borostyánsárga olajjal védik arcukat a széltől és a forró naptól, így mára az általuk használt argánolaj az egész világon népszerű szépségápolási szérummá vált. 
Az argánolaj háromszor több E-vitamint tartalmaz az olívaolajnál,
. “Marokkó folyékony aranya” 
Marokkói berberek már évezredek óta használnak ételízesítésre, test és hajápolásra
A védett argán fa 

Argánfa segít megelőzni az elsivatagosodást, mert mélyre nyúló gyökerei tárolják a vizet, így a növény olyan területeken is megél, ahol a talaj korábban túl száraz volt. 
Az argánolajra mutatkozó magas kereslet miatt az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította a marokkói argánfák vidékét 1998-ban.  

Az  argánfda dió nagyságú termése:
 Az argánfa nyolc-tíz méter magasra nő
Akár 150-200 évig is elél,
 Kettő-négy centiméter nagyságú gyümölcse 
Megélhetési lehetőség és turista látványosság
A kecskék fára másznak terméséért, ezzel segítve a helyi gazdáknak a mag kinyerését, amiből az olaj készül
Az argánfa gyümölcse júliusra érik meg, mikor is fekete és száraz lesz, 
A kecskéket engednek a fák közé.
Az édes gyümölcsöt kedvelik az ott élő kecskék , annyira, hogy a fára is felmásznak értük és ágról ágra ugrálva szerzik meg őket. 
A gyümölcs magvait nem szeretik, azokat meg hagyják vagy visszakérődzik
  A gazdáknak elég összegyűjteniük,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése