Marokkó folyékony aranya
Kényeztesd a bőröd Marokkó folyékony aranyával, a sivatag , mediterrán forró hangulata:
Argánolaj
A Marokkó délnyugati részén, az Atlaszban honos az argánfa (Argania spinosa), melynek diószerű gyümölcsében található magból préselik az argánolajat.
Az olaj előállítása hagyományos módon történik.
A berber asszonyok begyűjtik a fa alól a magokat, feltörik, majd kipréselik - mindezt kézi erővel.
idegen sajtolt olaj kinyeréséhez semmiféle kémiai anyagot nem használnak.
Egy liter olaj előállításához kb. 6-7 fa teljes termésére van szükség (mintegy 100 kg gyümölcsre) és sok órányi kézimunkára, ezért a világ egyik legdrágább olajai között tartják számon.
A folyékony arany
Igazi luxuscikknek számító, ritkaság és drágaság, melyet az élelmiszer-, illetve a kozmetikai iparban is előszeretettel használnak.
Bőrbetegségek gyógyítására is használják.
Marokkón kívül nagyon nehéz hozzájutni
Bőrfeszesítő hatás már három nap használat után
Világszerte növekszik a fogyasztói igény a természetes összetevőket tartalmazó termékek iránt.
A „Marokkó folyékony aranyaként” is ismert argánolaj szenzációs bőrfeszesítő hatását a helyiek már rég fedezték fel ,
A berber nők már évszázadok óta borostyánsárga olajjal védik arcukat a széltől és a forró naptól, így mára az általuk használt argánolaj az egész világon népszerű szépségápolási szérummá vált.
Az argánolaj háromszor több E-vitamint tartalmaz az olívaolajnál,
. “Marokkó folyékony aranya”
Marokkói berberek már évezredek óta használnak ételízesítésre, test és hajápolásra
.
A védett argán fa
Argánfa segít megelőzni az elsivatagosodást, mert mélyre nyúló gyökerei tárolják a vizet, így a növény olyan területeken is megél, ahol a talaj korábban túl száraz volt.
Az argánolajra mutatkozó magas kereslet miatt az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította a marokkói argánfák vidékét 1998-ban.
Az argánfda dió nagyságú termése:
Az argánfa nyolc-tíz méter magasra nő
Akár 150-200 évig is elél,
Kettő-négy centiméter nagyságú gyümölcse
Megélhetési lehetőség és turista látványosság
A kecskék fára másznak terméséért, ezzel segítve a helyi gazdáknak a mag kinyerését, amiből az olaj készül
Az argánfa gyümölcse júliusra érik meg, mikor is fekete és száraz lesz,
A kecskéket engednek a fák közé.
Az édes gyümölcsöt kedvelik az ott élő kecskék , annyira, hogy a fára is felmásznak értük és ágról ágra ugrálva szerzik meg őket.
A gyümölcs magvait nem szeretik, azokat meg hagyják vagy visszakérődzik
A gazdáknak elég összegyűjteniük,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése